Helden

Ruimtevaartpionier: Yuriy Kondratyuk (Olexander Shargey)

 

Als een eeuw geleden een groot deel van de mensheid vooral bezig is met overleven in plaats van met leven, lukt het een aantal nu vergeten genieën, te midden van de Aardse ellende, de ruimtevaart uit te vinden. Eén van de zeer grootten onder hen is zonder meer Olexander Shargey.

Vanaf zijn middelbare schooljaren begint de jongen te dromen van interplanetaire reizen om het zonnestelsel te bestuderen. Wat daarbij goed te pas komt zijn “zijn verbazingwekkende inzichten in wiskunde en andere exacte wetenschappen” zoals een van zijn leraren schrijft. Vele jaren later schrijft Olexander Shargey aan collega-wetenschapper Tsiolkovsky: “Ik heb aan het probleem van interplanetaire communicatie gewerkt vanaf mijn zestiende jaar. Sindsdien heb ik begrepen dat reizen vanaf de Aarde mogelijk is. De taak dit te bereiken is het doel van mijn leven geworden.” Nog maar net 17 jaar oud, stelt hij een ruimtevaartschema voor dat 60 jaar later door de Amerikanen zal worden gebruikt voor zowel onbemande ruimtevluchten als voor de bemande reizen naar de maan.

 

Lees verder

 

Gerard Kuiper, Nederlandse ster aan het Amerikaanse firmament

 

Bij de NASA wordt hij nog altijd geëerd als een van de zeer groten die de moderne ruimtevaart mede heeft helpen mogelijk maken: Gerard Kuiper. Hoe ontstonden Zon en planeten in de wolk van gas en stof die zonnenevel wordt genoemd, en wat is het verband tussen deze genese en de vorming van andere zonnestelsels? Wat is de aard van de atmosferen en de oppervlakken van de planeten in het hedendaagse zonnestelsel, en hoe zijn ze ontstaan? Dit waren de drijvende intellectuele vragen die Gerard Kuiper inspireerden in zijn leven van observeren en bestuderen van sterrenstelsels en van ons eigen zonnestelsel. Geboren uit ouders zonder opleiding werkte hij zich op tot één van ’s werelds toonaangevende geleerden.

 

Kuiper is een van de vele Nederlanders van eenvoudige komaf die weerstanden op hun levenspad overwonnen om grote successen te bereiken en hij is daarmee een voorbeeld voor ons allen.

 

Lees verder

COPYRIGHT ZUTPHENSZONNESTELSEL © | ALL RIGHTS RESERVED | WEBSITE DOOR HANS SCHIPPER