Venus

Venus

 

Venus is de tweede planeet vanaf de Zon. Je kunt Venus ’s ochtend soms vlak voor zonsopkomst waarnemen als een heldere ster of ’s avonds vlak na zonsondergang. Dat Venus zo helder is komt doordat de planeet verborgen is onder een dik wolkendek. Metingen die gedaan worden om het oppervlak in kaart te brengen gebeuren met behulp van radar. Daarmee is vastgesteld dat er vulkanische activiteit is.

Omdat het op Venus altijd bewolkt is, is het er overdag en ’s nachts altijd erg heet: zo’n 500 graden. Water verdampt bij 100 graden, dus meren of zeeën zijn er niet. Het regent er wel, maar de druppels bestaan waarschijnlijk uit zwavelzuur. Ruimteschepen die er in het verleden zijn geland hielden het dan ook niet lang vol …

 

De Transit

 

In de geschiedenis van de Astronomie is Venus erg belangrijk. Twee keer in de 120 jaar trekt Venus voor de Zon langs, de zogenaamde Venus Transit. De Britse astronoom Jeremiah Horrocks had in 1639 bedacht dat dat verschijnsel kon worden gebruikt om de afstand van de Aarde tot de Zon te berekenen. Hij overleed jong en kreeg daardoor niet de kans om het uit te voeren. Honderd jaar later zette de beroemde Edmund Halley het idee op papier om de metingen alsnog te laten uitvoeren in 1661 en 1669, bij de volgende twee Venus Transits.

Helaas kon ook hij het niet uitvoeren, maar gelukkig nam een enorm internationaal samenwerkingsverband van 250 astronomen over de hele wereld de taak op zich.

 

De BBC liet drie jonge vrouwelijke astronomen deze indrukwekkende geschiedenis vertellen. Aansluitend toont de documentaire hoe transits van exoplaneten kunnen helpen om te bepalen of er leven is.

COPYRIGHT ZUTPHENSZONNESTELSEL © | ALL RIGHTS RESERVED | WEBSITE DOOR HANS SCHIPPER