Een van de grootste uitdagingen bij een bandeermachine van een zuiver afgewerkt product is banding. Banderolleren is wat er gebeurt als de lagen van een stof naar buiten of naar binnen uitstulpen als ze door een machine gaan. Als je erover nadenkt, is het precies zoals je verwacht dat het gebeurt: Een laag stof wordt door een machine gevoerd en door de snelheid waarmee de stof door de rollers gaat, gaat de stof aan de rand bol staan. Sommige stoffen hebben hier meer last van dan andere, en katoen vertoont dit probleem vaak in zijn eindproducten. Gelukkig zijn er manieren om dit probleem tegen te gaan, anders dan urenlang elk stuk dat tekenen van banding vertoont op uw afgewerkte kledingstukken met de hand te knippen. Er zijn ook enkele goedkope machines verkrijgbaar die dit in minder dan een uur voor u kunnen doen. Lees verder om meer te weten te komen over waarom deze oplossingen zo zinvol zijn als u zich zorgen maakt over het merkimago van uw bedrijf of de productiekosten.

Bandeermachine

Wat veroorzaakt banding?

De meeste kledingstukken zijn gemaakt van twee verschillende lagen: een inslag en een ketting. De schering is waar we ons hier het meest zorgen over maken, omdat deze bestaat uit verschillende draden die in elkaar zijn gedraaid om de stof te maken. De reden dat er bandvorming optreedt, is dat de draden van de kettingdraad in een stof kunnen rekken en krimpen door de beweging van de machine die ze in elkaar draait. Als de draden in de lengterichting worden uitgerekt, zal de stof naar buiten uitpuilen in de richting van de kettingdraden; als de draden in de lengterichting worden samengetrokken, zal de stof naar binnen uitpuilen. Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van band in een stof. Het garen dat in een stof wordt gebruikt, de spanning van de draden, het soort machine dat wordt gebruikt om de draden samen te draaien, de snelheid waarmee de stof door de machine rolt en het soort geleider dat in de machine wordt gebruikt, hebben allemaal invloed op het uiterlijk van een stof.

Hoe gaat u banding tegen?

Als u de juiste apparatuur gebruikt en met de juiste snelheid werkt, kunt u de kans op bandvorming in uw werk met 20-50% verkleinen. Dit kan worden gedaan met bepaalde rolgeleiders, een kleine aanpassing van de snelheid van de machine en een paar andere aanpassingen.

Rolgeleiders: De meeste band in een stof ontstaat door de kettingdraden, dus het eerste wat je moet doen is de rek wegnemen die door die draden wordt veroorzaakt. Dit is waar het gebruik van een rolgeleider om de hoek komt kijken. Een rolgeleider is een klein stukje metaal dat langs de binnenkant van een machine schuift. Het moet de kettingdraden helpen om met minder wrijving door de machine te glijden en de stof een recht pad te geven. Maar het belangrijkste is dat het de rek van de kettingdraden kan elimineren.

Tips om banding in uw eindproducten te minimaliseren

Houd de draden in goede conditie: Als je garens gerafeld of beschadigd zijn, zullen ze veel extra rek hebben, waardoor ze zullen gaan trossen als ze door een machine gaan. U kunt dit gemakkelijk voorkomen door nieuw garen in uw producten te gebruiken.

Houd uw werkruimte schoon: Als uw werkruimte vuil is, is de kans groot dat u veel stof doet opwaaien of dat de afwerking van een machine slijt. U kunt deze machines schoonmaken met een vochtige katoenen doek en afwasmiddel. Gebruik geen bleekmiddel of andere agressieve chemicaliën, want die laten resten achter die de afwerking van de machine aantasten.

Houd het gebied rond de machine vrij van scherpe randen, aangezien dit schurende schade zal veroorzaken aan de aangrenzende stof.

Conclusie

Tijd en geld zijn waardevolle middelen in elk bedrijf. Dit geldt vooral in de kledingindustrie, waar voor elke nieuwe productielijn veel kapitaal nodig is. Het halen van deadlines en ervoor zorgen dat de kwaliteit van uw product consistent en hoog is, zijn van cruciaal belang voor het succes van elke kledingfabrikant.

Door de tijd die nodig is om banderollen van een stof te verwijderen te verkorten, kunt u meer producten uit elke machine halen en het aantal vereiste herhalingsstroken verminderen. Daarnaast kunt u ook geld besparen op uw nutsvoorzieningen door minder stoom of elektriciteit te gebruiken om machines te laten werken.

Hoewel banderolleren geen eenvoudig probleem is om op te lossen, zijn er een paar dingen die u kunt doen om de kwaliteit van uw producten te verbeteren en de tijd die het kost om ze te verwerken te verminderen.

Author